A projekt célja: tudatosítani a főiskolai hallgatókban a fenntarthatóság életmódbeli konzekvenciáit, áthagyományozni azokat a hajdan ártéri gazdálkodási kultúrára épülő életmódbeli szokásokat, amelyek tradicionálisan megőrződtek a modernség előtti - nem a fogyasztásra orientálódó - helyi társadalomban.
Tematikus cél: Sárköz és a szekszárdi dombságon termelt zöldségek, gyümölcsök, méz és hal fogyasztás hagyományának megismertetése és megszerettetése a fiatal nemzedékekkel. Ezek az élelmiszerek tájba illőek, megtermelésük munkaigényes, a biogazdálkodáson alapulnak. Az irántuk mutatkozó keresletnövekedés munkahelyeket teremthet, ily módon nemcsak a fogyasztók életminőségét javítják, hanem hozzájárulnak az itt élő lakósság jövedelemszerző tevékenységéhez. Másrészt a környezetterhelést is csökkentik.
A projekt megvalósítása során a fiatalok aktivitására alapozva, a formális megkötöttségeket kiiktató rendezvényhez kapcsolódva történik meg az ismeretszerzés, illetve a fenntarthatóság életmódbeli követelményeinek tudatosítása, élményszerű elsajátíttatása. A bevont főiskolai hallgatók saját kutatáson, gyűjtőmunkán alapuló előadásokat tartanak, amelyek bemutatják az adott település(ek) gasztronómiai kultúráját, másrészt szokásvilágát. A fiatalok tevékenysége is mentes az iskolai formális oktatás kötelezettségeitől, hisz önállóan dolgoznak, választott témákban, közösen készítenek prezentációkat, részt vesznek az élelmiszerek feldolgozásában (gyümölcstartósítás, ételkészítés). Élmény teli alkalmak járulnak hozzá, a hagyományos és környezetbarát élelmiszer felhasználás tudatosodásához.
A projekt rendezvényei:
Projektindító Nap - 2010. március 3. 14.00
Tájékoztató előadások 1-2.
1. Tematikus nap: halételek - 2010. április 15.00
Képek a rendezvényről
Képek a gemenci programról
2. Tematikus nap: gyógy-fűszernövények, méz - 2010. május 6-8. Szálka
Képek a rendezvényről
3. Tematikus nap: zöldségek, gyümölcsök - 2010. szeptember 21-22. 14:30
Képek a rendezvényről
4. Tematikus nap: gyógynövénytúra - 2010. szeptember 24. 8:00 PTE Botanikus kert
Képek a rendezvényről
Gyógynövények - ismertető
Receptek
Záró rendezvény (kiállítás, workshop, sajtóbemutató): 2010. november 17.
5. Projektzáró nap - 2010. november 17.
Amit a modern múlt nyújt - a Tolnai Népújság cikke
A modern múlt - Étkezésünk fenntarthatóságáért - a Szekszárdi Vasárnap cikke
Interjú Dr. Horváthné Papp Ibolyával (mp3)
Képek a rendezvényről
A projekt támogatói:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (www.nfu.hu/palyazatok)
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság (www.kofi.gov.hu)
utoljára frissítve: 2011. február 15. 14:01:35