PTE-főoldal | ETR | CooSpace | Nappalis órarendek | Levelezős órarendek | Telefonkönyv | Levelezés | Facebook | Oldaltérkép | English | Deutsch
Gyorslinkek (karok, egységek)
Keresés Részletes keresés

A modern múlt - étkezésünk fenntarthatóságáért

szerzõ: IGYFK

A projekt célja: tudatosítani a főiskolai hallgatókban a fenntarthatóság életmódbeli konzekvenciáit, áthagyományozni azokat a hajdan ártéri gazdálkodási kultúrára épülő életmódbeli szokásokat, amelyek tradicionálisan megőrződtek a modernség előtti - nem a fogyasztásra orientálódó - helyi társadalomban.

Tematikus cél: Sárköz és a szekszárdi dombságon termelt zöldségek, gyümölcsök, méz és hal fogyasztás hagyományának megismertetése és megszerettetése a fiatal nemzedékekkel. Ezek az élelmiszerek tájba illőek, megtermelésük munkaigényes, a biogazdálkodáson alapulnak. Az irántuk mutatkozó keresletnövekedés munkahelyeket teremthet, ily módon nemcsak a fogyasztók életminőségét javítják, hanem hozzájárulnak az itt élő lakósság jövedelemszerző tevékenységéhez. Másrészt a környezetterhelést is csökkentik.

A projekt megvalósítása során a fiatalok aktivitására alapozva, a formális megkötöttségeket kiiktató rendezvényhez kapcsolódva történik meg az ismeretszerzés, illetve a fenntarthatóság életmódbeli követelményeinek tudatosítása, élményszerű elsajátíttatása. A bevont főiskolai hallgatók saját kutatáson, gyűjtőmunkán alapuló előadásokat tartanak, amelyek bemutatják az adott település(ek) gasztronómiai kultúráját, másrészt szokásvilágát. A fiatalok tevékenysége is mentes az iskolai formális oktatás kötelezettségeitől, hisz önállóan dolgoznak, választott témákban, közösen készítenek prezentációkat, részt vesznek az élelmiszerek feldolgozásában (gyümölcstartósítás, ételkészítés). Élmény teli alkalmak járulnak hozzá, a hagyományos és környezetbarát élelmiszer felhasználás tudatosodásához.


A projekt rendezvényei:

Projektindító Nap - 2010. március 3. 14.00
Tájékoztató előadások 1-2.
1. Tematikus nap: halételek - 2010. április 15.00
    Képek a rendezvényről
    Képek a gemenci programról
2. Tematikus nap: gyógy-fűszernövények, méz - 2010. május 6-8. Szálka
    Képek a rendezvényről
3. Tematikus nap: zöldségek, gyümölcsök - 2010. szeptember 21-22. 14:30
    Képek a rendezvényről
4. Tematikus nap: gyógynövénytúra - 2010. szeptember 24. 8:00 PTE Botanikus kert
    Képek a rendezvényről
    Gyógynövények - ismertető
    Receptek

Záró rendezvény (kiállítás, workshop, sajtóbemutató): 2010. november 17.

5. Projektzáró nap - 2010. november 17.
    Amit a modern múlt nyújt - a Tolnai Népújság cikke
    A modern múlt - Étkezésünk fenntarthatóságáért - a Szekszárdi Vasárnap cikke
    Interjú Dr. Horváthné Papp Ibolyával (mp3)
    Képek a rendezvényről

 6. Zárótanulmány

 

A projekt támogatói:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (www.nfu.hu/palyazatok)
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság (www.kofi.gov.hu)

utoljára frissítve: 2011. február 15. 14:01:35

« vissza