PTE

Karunkról

szerzõ: Prof. Dr. Horváth Béla DSc

Intézményünk jogelődjét 1977-ben alapították. Az akkor 100 hallgatóval és 13 oktatóval indult főiskolai képzés mára jelentősen átalakult. A kezdetben csak pedagógusképzést (előbb csak tanító, majd óvodapedagógus szakon) folytató intézmény ma már öt tudományterületen 13 szakon képez szakembereket. Új képzésként a felsőfokú szakképzés területén a következő szakokon kezdhetik tanulmányaikat hallgatóink: csecsemő- és kisgyermeknevelő, emberi erőforrások (humánpolitikai és személyügyi szakirány), kommunikáció és média (moderátor szakirány),  szociális és ifjúsági munka (ifjúságsegítő és szociális munka  szakirány),  turizmus-vendéglátás (turizmus és vendéglátó szakirány). (A mérnökinformatikus és a televíziós műsorkészítő szakokat az augusztusi pótfelvételiben tervezzük hirdetni). A felsőfokú szakképzés után - ha úgy kívánják - folytathatják tanulmányaikat az alapképzésben (BA): turizmus-vendéglátás, kommunikáció-médiatudomány, tanító, óvodapedagógus (német nemzetiségi szakirányokkal is), szociális munka szakokon. Mesterképzésben (MA) a turizmus menedzsment szakot és a pedagógia koragyermekkor pedagógiája szakirányát kínáljuk. Az egymásra épülő szakstruktúra lehetővé teszi a hallgatói karriertervezést, így az államilag támogatott képzési időben több szak is elvégezhető, nagyobb mobilitást, elhelyezkedési lehetőséget biztosítva. Az állami képzésből kiszorulókat ösztöndíjakkal, ingyenes kollégium férőhellyel segítjük.

Intézményünk a Pécsi Tudományegyetem kara, hallgatóink az ország egyik legnagyobb egyetemének polgárai. Részesei mindannak a tudásbázisnak, amit Magyarország első egyeteme kínál tíz karán, húsz doktori iskolájában. Természetesen jogosult használói az infrastruktúrának, így a Dél-Dunántúli Regionális Tudásközpont óriási könyvállományának, hatalmas adatbázisának. Hallgatóink részesei az egyetemi hallgatói önkormányzat rendezvényeinek, sport-kulturális, szórakoztató programjainak.

Karunk Tolna megye egyetlen felsőoktatási intézménye, meghatározó képző és továbbképző központ. Küldetésnek tekintjük, hogy a szűkebb régióban, a megyében megmutatkozó társadalmi gazdasági igényeknek megfeleljünk, jól képzett, az értelmiségi létben önmagukat kiteljesítendő szakembereket képezzünk. Célunk, hogy jól hasznosítható tudást adjunk, amely hozzájárul az egyéni boldoguláshoz, s amely kamatoztatható a megye, a régió, az ország érdekében is.

Fiatal, dinamikusan fejlődő, modern intézményben élhetik egyetemi éveiket a nálunk tanulók. Hangulatos, kultúrájáról, finom boráról híres városban tölthetik fiatalságuk e meghatározó, szép éveit. Jelentős tudományos teljesítménnyel rendelkező oktatók segítik szakmai felkészülésüket, egyéni segítséget is adva, emberléptű kapcsolatrendszerben. Korszerű épületegyüttes, modern infrastruktúra, megújuló ellátórendszer (kollégium, hallgatói szolgáltató központ, uszoda, sport) szolgálja a képzést, a szabadidőt, a hallgatói életet. A szekszárdi egyetemi hallgatói létet.

utoljára frissítve: 2013. február 27. 16:44:10