PTE-főoldal | ETR | CooSpace | Nappalis órarendek | Levelezős órarendek | Telefonkönyv | Levelezés | Facebook | Oldaltérkép | English | Deutsch

Napjaink formálói – Családok Világa Konferencia

szerzõ: IGYK | 2015. szeptember 16. 07:16:19

„Családok világa" címmel rendezte meg a tanév első kari konferenciáját a PTE KPVK Illyés Gyula Pedagógusképző Intézete, a Kar szekszárdi képzési helyszínének konferenciatermében.

Képgaléria

A különleges konferencia előadásai olyan szekszárdi, Tolna megyei pedagógus dinasztiák tagjainak életútját, munkásságát mutatták be a szép számmal összegyűlt közönségnek, amelyek generációk óta meghatározó szerepet töltenek be Tolna megye és Szekszárd pedagógiai, társadalmi, művészeti életben. Az előadók és az általuk bemutatott pedagógus személyiségek munkássága a egyaránt a szekszárdi egyetemi karhoz, illetve annak jogelőd intézményeihez köthető. A téma unikális volta az e dinasztiákhoz tartozó előadó-kutatók személyének és a téma eredetiségének is köszönhető, hiszen a Pécsi Tudományegyetemen belül ez az első ilyen vonatkozású családkutatás.

A konferencia valamennyi résztvevőjét elvarázsolta a megkapó előadások hangulata. A közönség által csak lélekkonferenciának nevezett eseményen sok diploma előtt álló pedagógus hallgató is részt vett. Számukra ez az élmény szakmai identitásuk fejlődése szempontjából jelenthet különösen fontos tapasztalatot.

A konferencián a közönséget elsőként Dr. Kurucz Rózsa CSc főiskolai tanár, a kutatás vezetője, a PTE KPVK oktatási dékán-helyettese köszöntötte, majd a következő előadások hangzottak el:

Dr. Tölgyesi József docens, a Neveléstörténet folyóirat főszerkesztője (Veszprém): A pedagógus családkutatás értékei

Dr. Bús Imre főiskolai tanár (PTE KPVK, Szekszárd): Egy pedagógusdinasztia

Christián Anikó főiskolai adjunktus (PTE KPVK, Szekszárd): Örökségünk üzenetei

Dr. Kurucz Rózsa főiskolai tanár (PTE KPVK, Szekszárd): Konstruktív háromszög - Egy pedagógus család

Dr. Meskó Norbert főiskolai docens (PTE KPVK, Szekszárd): Egy pedagógus életútja

Dr. Nagy Janka Teodóra főiskolai tanár (PTE KPVK, Szekszárd): Kettős tükörben

Szabóné Kedves Ágnes nyelvtanár (PTE KPVK, Szekszárd): Néptanító őseim öröksége

Tancz Tünde oktató (PTE KPVK, Szekszárd): Tanítv(l)ányok - Szubjektív pillanatképek családom pedagógus pályaútjáról

Tóthné Lázár Noémi zenetanár, nyugalmazott oktató (PTE KPVK, Szekszárd): Generációk a művészetek útján

Ez utóbbi előadáshoz kapcsolódóan Lázár Pál emlékkiállítás nyílt a PTE KPVK Kisaulájában, a pedagógus-festőművész alkotásaiból, amelyet Adorjáni Endre szobrászművész, a KPVK nyugalmazott oktatója ajánlott az érdeklődők figyelmébe.

A program a TÁMOP-4.1.2.b.2-13/1-2013-0014 „Pedagógusképzést segítő hálózatok továbbfejlesztése a Dél-dunántúl régióban" pályázat keretében valósult meg.

« vissza