PTE-főoldal | ETR | CooSpace | Nappalis órarendek | Levelezős órarendek | Telefonkönyv | Levelezés | Facebook | Oldaltérkép | English | Deutsch

„Egy év alatt Anatóliától Lappföldig” - Erasmus beszámoló

szerzõ: IGYK | 2014. január 20. 09:20:52

Nem vagyok a végletek embere, de 2013 folyamán valahogy mégis sikerült a határokat feszegetnem... Az Illyés Gyula Kar oktatójaként két alkalommal is részt vettem az ERASMUS élethosszig tartó tanulás programjában, s két olyan egyetemet ismerhettem meg, ahová a Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézet hallgatói is bátran pályázhatnak ösztöndíjjal.

Áprilisban Törökországba, az Anatólia nyugati peremén található Usak University-t látogattam meg, s tartottam három előadást az ottani diákoknak hazánk turizmusának alapjairól, fő attrakcióiról. Előtte és utána azonban a lehetőségekhez mérten kiadós kirándulásokat tettem. Például egy korábbi török Erasmus hallgatónk családjának vendégszeretetét élveztem négy napig Isztanbulban, betekintést nyerve ezzel a város nevezetességei mellett (a nagy bazár, Hagia Sophia, Galata-torony stb.) egy török család mindennapjaiba, s a híres török vendégszeretetbe. Ezután sorra jártam Efeszosz és Selcuk ókori romjait, az egerszalókinál grandiózusabb, vakítóan fehér mészkődombjait Pamukkale városának. Anatólia belső területein pedig felfedezhettem Konya városát - a szúfi vallás központját, a híres kerengő dervisek őshazáját, a szőnyegkészítés tradícióját, valamint Kappadókia mesébe illő kőtornyait, sziklatemplomait, földalatti városait és ementáli sajtra emlékeztető erődjét. Mindeközben számtalan új: török, cseh, francia, angol, ausztrál és pakisztáni ismerőst is szerezve. Az usaki egyetemet nemrég (2006-ban) alapították, a campus jelenleg is kialakítás alatt van, dinamikusan fejlődő felsőoktatási intézmény, amely nagyon nyitott más nációk képviselői iránt. Eddig ott tanult hallgatóink, csupán felsőfokon beszéltek a fogadtatásról, s ezt én is megerősíthetem.

Októberben a Finnország északi részét is lefedő Lappföld déli részén, a svéd határ mentén található Kemi-Tornio University of Applied Sciences intézményébe látogattam. Tornio egyébként Szekszárd testvérvárosa, s valamivel kisebb település, ami gyakorlatilag már összeépült a svéd Haparandával. Az egyetem oktatói és hallgatói nagyon büszkék a Finnországban is egyedülállóan jól működő e-learning rendszerükre. Előadásaim hallgatóságának soraiban tudhattam két magyar diákot is, akik jelenleg egy projekt fejlesztésében vesznek részt Tornióban, miután befejezték ott Erasmus tanulmányaikat, s vélhetően egészen jó helyzetből építhetik majd tovább karrierjüket. A finn kultúra mondanom sem kell gyökeresen eltér a Törökországban megtapasztaltaktól, egy dolog azonban közös. A finnek is rokonként tekintenek ránk, magyarokra. Az angolt az utolsó kis boltban is beszélik, de ha valaki a finn nyelvvel szeretne ismerkedni mélyrehatóbban, arra is bőven lesz lehetősége. A környék mind a nyári, mind a téli időszakban számtalan érdekességet kínál az ott tartózkodóknak, a rén- és jávorszarvasokban gazdag végeláthatatlan fenyőerdőktől, évszázados fatemplomoktól kezdve a lékhorgászaton, jégkorongozáson, sífutáson, husky szánnal, vagy hómobillal való suhanáson át, egészen a minden télen megépített Jégkastélyig, a Sampó nevű jégtörő hajóval tett kirándulásig, vagy Mikulásnak az Északi-sarkkörön (Rovanniemiben) fekvő hivatalának meglátogatásáig.

Magam is hallgatóként ismerkedtem meg az ERASMUS programmal még 2003-ban, s elmondhatom az ember sokkal nyitottabb lesz más kultúrák felé, számtalan új ismerőst szerez, ami majd újabb tájak megismerése felé csábítja, de ami ennél talán fontosabb: magabiztosan használja majd azt a nyelvet, amit tartózkodása során külföldön használt, s az önéletrajzában is mindenkinek jól mutat a hosszabb külföldi tapasztalat. Az ERASMUS program támogatásával szakmai gyakorlatot is lehet teljesíteni külföldön. Így könnyebben követhetik azon hallgatóink példáját, akik nem féltek a kihívásoktól s Németországban, Ausztriában, az Egyesült Államokban, vagy Indiában teljesítették gyakorlati kötelezettségüket egy-egy szállodában.

Dr. Oroszi Viktor György
egyetemi adjunktus
PTE IGYK Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézet


« vissza