PTE-főoldal | ETR | CooSpace | Nappalis órarendek | Levelezős órarendek | Telefonkönyv | Levelezés | Facebook | Oldaltérkép | English | Deutsch

Bálint Réka az Atomerőmű KSC játékosa

szerzõ: Göttlinger Noémi | 2012. július 02. 08:07:25

Akikre büszkék vagyunk rovatunk tagjainak köre tovább bővült: Bálint Réka, turizmus-vendéglátás szakos hallgatónk sikereiről számolhatunk be, aki évek óta az Atomerőmű KSC Szekszárd csapatában kosarazik, s nemrégiben a felnőtt válogatott kerettagja lett, ezúttal vele beszélgettem.

 

- Nagy előrelépést tettél sportkarrieredben, te miben látod ennek jelentőségét?

- Valóban, ez hatalmas megtiszteltetés és előrelépés a pályafutásom során és még több energiát ad ahhoz, hogy továbbra is keményen dolgozzak.

- Milyen élményeket szereztél eddig válogatottként?

- Közel 1 hónapot tölthettem el a nyáron a csapattal, testközelből éreztem és láttam, hogy mi az a szint, ahova meg kell próbálnom eljutni. A végleges, 12 fős keretbe végül nem kerültem be, így az EB selejtező meccsekre már nem utaztam a csapattal. Az egyik játékosnak azonban problémája akadt a vesekövével, így szóltak nekem, hogy én is utazhatok Izraelbe. Nagy élmény volt részt venni az első hivatalos válogatott meccsemen, még úgy is, hogy nem kerültem pályára. A lányok nagyon jól játszottak, így kiváló volt a hangulat is. Az ukránok elleni hazai meccsen még a helyszínen szurkoltam a lányoknak, de a mérkőzés után már haza is utaztam.

- Túl vagytok pár EB-selejtező mérkőzésen, hogyan látod a válogatott helyzettét?

- Eddig 2 győzelem és 2 vereség a csapat mérlege, amelyek közül az egyik sajnos egy nem várt vereség az ukránoktól hazai pályán. Ezzel sajnos megnehezítettünk a saját dolgunkat és úgy gondolom, hogy a hátralévő meccseken nem igazán lesz már hibázási lehetőségünk. Persze nem lehetetlen a helyzetünk, így is maradt még esélyünk arra, hogy kijussunk a jövő évi franciaországi EB-re.

- Mikor kezdtél el kosarazni és mi motivált ebben?

- 2001-2002 körül kezdtem el kosarazni Steinerné Gyurcsák Kati néninél, majd a pályafutásom nagy részében Szabó Noémi és Harsányi Mária voltak az edzőim. Az utánpótlás bajnokságokban sorra értük el a jobbnál jobb sikereket, s mivel testközelből éreztem, hogy nem lehetetlen eljutni a csúcsra, egy idő után egyértelművé vált, hogy kosárlabdázó szeretnék lenni és még sokszor érezni a győzelem ízét.

- Milyen egyéb eredményeket értél el az elmúlt évek alatt?

- A különböző korosztályokban 2001 és 2009 között 5-ször nyertünk bajnokságot, valamint 3-szor végeztünk a 3. helyen. 2006 óta minden nyáron részt vettem a korosztályos EB-ken, ahol talán pályafutásom eddigi egyik legnagyobb sikerét értem el: 2009-ben a B divíziós U18-as EB-n 1 helyezést értünk el. A felnőtt, NBI-es csapatba 2006-ban kerültem fel, és egy 1 éves bajai „légióskodástól" eltekintve, minden évben a Szekszárd színeiben léptem pályára. A legjobb eredményt szerintem idén értük el, amikor is a 7. helyen végeztünk a bajnokságban.

- 2009 óta vagy az Illyés Gyula Kar hallgatója, miért pont ezt a főiskolát és a turizmus-vendéglátás szakot választottad?

- Mivel a gimnázium befejezése után is Szekszárdon szerettem volna játszani, így célszerű volt egy közeli főiskolát keresnem. A turizmus-vendéglátás szak állt hozzám a legközelebb, és mivel ez a szak a szekszárdi főiskolán is indult, így egyértelmű volt számomra, hogy ide adom be a jelentkezésemet. Így amikor az időm és az energiám engedte, napi két edzés mellett is be tudtam járni néhány órára.

- Milyen terveid vannak a jövőre nézve a sporttal kapcsolatban?

- A rövid távú céljaim között az szerepel, hogy a következő szezonban még jobb helyezést érjünk el a szekszárdi csapattal és emellett a saját játékom is fejlődjön, tudjak hasznosítani minél több dolgot, amit a válogatottban tanultam. Hosszú távon pedig szeretnék majd előrébb lépni, egy nagyobb csapathoz igazolni, akár Magyarországon, akár külföldön, ahol esetleg még nemzetközi porondon is tudnék szerepelni.

- Hol szeretnél elhelyezkedni a diploma megszerzése után?

- Remélhetőleg, még egy jó pár évig a kosárlabda fogja kitölteni a mindennapjaimat, és a legtöbb klubnál nem fér bele, hogy az edzések mellett munkát is vállaljon az ember. Persze a sportban bármikor jöhet egy komolyabb sérülés, ezért tartom fontosnak, hogy mindenképpen legyen egy végzettségem. De azért remélem, hogy egy darabig még a polcon fog pihenni a diplomám.

« vissza